feedburner
Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

feedburner count

Mutmainnah

Labels:

"Hai jiwa yang tenang.
Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diridai-Nya.
Maka masuklah ke dalam jemaah hamba-hamba-Ku,
dan masuklah ke dalam surga-Ku"
(Al Fajr : 27-30)

jiwa mesti mau kasi tenang!

"(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram" (ArRa'd:13)

Tenang kunci Menang @ fath

"Dia-lah yang telah menurunkan ketenangan ke dalam hati orang-orang mukmin supaya keimanan mereka bertambah di samping keimanan mereka (yang telah ada). Dan kepunyaan Allah-lah tentara langit dan bumi dan adalah Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana" (AlFath:4)

"Sesungguhnya Allah telah rida terhadap orang-orang mukmin ketika mereka berjanji setia kepadamu di bawah pohon, maka Allah mengetahui apa yang ada dalam hati mereka lalu menurunkan ketenangan atas mereka dengan memberi balasan kepada mereka dengan kemenangan yang dekat (waktunya)" (AlFath:18)

"Ketika orang-orang kafir menanamkan dalam hati mereka kesombongan (yaitu) kesombongan jahiliah lalu Allah menurunkan ketenangan kepada Rasul-Nya, dan kepada orang-orang mukmin dan Allah mewajibkan kepada mereka kalimat takwa dan adalah mereka berhak dengan kalimat takwa itu dan patut memilikinya. Dan adalah Allah Maha Mengetahui segala sesuatu" (AlFath:26)
7 comments:
gravatar
Abd Razak said...
3/2/10 6:27 AM  

Salam...

Betapa mahalnya harga ketenangan jiwa.

gravatar
Werdah said...
3/2/10 7:43 AM  

Salam Kasturi,

lama sungguh ya cuti berblog.

Hati mana tak tenang jika sentiasa mengingatiNYa. DIA lah mempunyai sifat ar-Rahman, Ar-Rahim, al-Malik, dan sgl sifat-sifat kemuliaan dan keagunganNya. ["...sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya)" Al-'Ankabut ayat 45]

gravatar
ahmad humairi said...
3/2/10 8:30 AM  

salam,
basahi bibir dengan berselawat, kalimah toiyyibah serta beristighfar...kalimah-kalimah mudah untuk diucapkan ketika santai, bekerja atau apa saja..

selamat mengimarahkan kembali dinia maya...

gravatar
cemomoi said...
3/2/10 9:21 AM  

asslamualikum,

semoga telah beroleh ketenangan tu... kalau rasa resah lekapkan tangan kanan pada dada kiri dan bacalah surah Insyirah, semoga Allah memberikan ketenangan tu

gravatar
Nida said...
3/2/10 10:59 AM  

Salam..

Lama sungguh kami menanti.. Insya Allah.. semoga ketenangan bersamamu.

gravatar
syahbandar87 said...
3/2/10 1:49 PM  

membicarakan ttng ketenangan sedikit sbnyk sy juga ingin mendoakan muga saudara sekeluarga mendapat ketengangan dan kebahgiaan yg berkekalan.insyarallah..hmm..bagaimana dngn kesihatan saudara,sdh pulih sepenuhnya kah?

gravatar
tinta kasturi said...
4/2/10 1:17 AM  

salam semua

terharu pula rasanya atas keprihatinan semua

terima kasih banyak-banyak


setuju, bila benda mahal hilang, cukup mengesankan, alhamdulillah tak hilang terus-terusanhe he he
selesaikan isu diri seketika
hadapi cabaran

thx 4 caringterima kasih atas nasihat, insyaAllah diamalkanterima kasih orang seni atas petua seni menenang diri :)ala baru 2 bulan je
macam cuti lepas bersalin
hu hu
thx v.v.much for my most caring frenterima kasih byk2 mendoakan kami. Kiranya sekarang ini semakin sembuh, alhamdulillah

Post a Comment